top of page

Koken & Voeding

In Nepal wordt nog veel op open houtvuur gekookt, ook binnenshuis. Tijdens het koken wordt de hut gevuld met rook, stof en as. Moeders en kinderen zitten naast het vuur en ademen de rook in. Als gevolg hiervan zijn er veel oog– en longproblemen en branden kinderen zich regelmatig.

De ICS, Improved Cooking Stove, is ontwikkeld om deze situatie te verbeteren en veiliger te maken. Het vuur wordt verplaatst naar een hoek. Daar wordt een constructie van klei gebouwd en via een rookkanaal wordt de afvoer geregeld. De pan staat in een op maat gemaakte holte, waardoor deze stabiel is. 

 

De ICS zorgt er voor dat 75% van de rook wordt afgevoerd, het bespaart 40% op de verbranding van het hout èn het vuur is afgeschermd en daardoor veiliger.

600 kansarme gezinnen in Dhading kregen via Maha Mata al een ICS. Tijdens een onderzoek is gebleken dat veel gezinnen uit de laagste kaste nog geen ICS kregen. Tevens is er na de aardbevingen geld nodig voor herstel en nieuwe stoven. Wij hebben voor dit doel geld gereserveerd. 

< terug

bottom of page